Меню

16 | 2019-06-11

Ботулізм - небезпечне захворювання

Псування харчових продуктів найчастіше викликається мікроорганізмами, під впливом яких відбувається розклад складних хімічних речовин на більш прості сполуки, які мають неприємний запах, а деякі з них отруйні. Крім того, деякі мікроорганізми, розвиваючись у харчових продуктах, виділяють у процесі життєдіяльності сильнодіючу отруту – токсини. Так, наприклад, мікроб ботулізму виділяє токсин – найсильнішу біологічну отруту на землі. Іншим фактором, який призводить до псування харчових продуктів, є ферменти.

Особливо важливо постає питання зараз, у сезон домашньої консервації. Тому потрібно дуже ретельно підходити до виготовлення в’ялених та солених виробів з риби у домашніх умовах, овочевих, м’ясних та рибних консервів, дотримуватися чистоти при обробці сировини, не використовувати для консервування плоди з найменшими ознаками псування їх, строго дотримуватися режимів термічної обробки.

Інколи утворення токсину у консервній банці може проявитися досить помітною ознакою – розвитком бомбажу (дуттям), завдяки накопиченню в ній газів, що утворюють мікроорганізми. Ботуліністичний токсин характеризується надзвичайною токсичністю та високою стійкістю в умовах навколишнього середовища. Такі інгредієнти як сіль, цукор, кислоти навіть у великих кількостях, не мають впливу на його активність (тобто не руйнують його).

Збудник ботулізму – є ботуліністична паличка (клостридія), що володіє пристосувальним механізмом – можливістю утворення спор, який дозволяє виживати у несприятливих умовах навколишнього середовища. Ботуліністична паличка при розмноженні у харчовому продукті здатна утворювати найсильнішу в природі отруту для нервової системи – ботулотоксин. Вона розмножується у харчових продуктах та інших біологічних субстратах тільки при відсутності або малій кількості кисню в оточуючому середовищі. Тобто в анаеробних умовах. Саме такі умови створюються при герметизації продуктів в консервованих банках, а також в кишківнику сонної риби і тварин після забою, всередині ковбас, окороків та інших продуктів.

Період від вживання інфікованої їжі і до перших проявів хвороби коливається від декількох годин до 10 днів. З’являється загальна слабкість. Головний біль, запаморочення, «туман» або «сітка» подвоєння в очах, опущення повік. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані та м’якого піднебіння. Характерним симптомом захворювання є прогресуюча слабкість м’язів шиї та кінцівок, прискорений пульс при нормальній або зниженій температурі тіла. З кожним днем стан здоров’я хворого погіршується, тому необхідно якнайшвидше ( в перший день захворювання0 звернутися за медичною допомогою.

Попередження ботулізму в побуті - є неухильне дотримання санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. При консервуванні овочів, які не містять природних кислот, слід додавати оцтову або лимонну кислоту. М'ясо, овочі і фрукти необхідно ретельно мити, особливо

ті, котрі контактували із землею. Суворо дотримуватися правил стерилізації банок, кришок і режиму теплової обробки продукту. Зберігати домашні консерви необхідно при низькій температурі і ні в якому разі не споживати консерви з бомбажних банок.

Дотримуючись правил особистої гігієни, гігієни приготування овочевих, рибних, м’ясних консервів в домашніх умовах, ви захистите себе і свою родину від небезпечних захворювань.

Голова РДА

БІЛІНСЬКИЙ ПЕТРО СТЕПАНОВИЧ

Голова Рогатинської районної державної адміністрації


Тел. приймальні:
(03435) 24-300; т/ф 24-780


e-mail:  zagal @rohatyn.if.gov.ua

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ

Портали

Курс валют

 

Місцеві інформаційні веб-

Гарячі новини