Меню

6 | 2019-07-10

Як попередити харчові отруєння?

Літо – чарівна і благодатна пора. Однак у цей період виникає найбільше харчових отруєнь, які починаються болями в животі, нудотою, блювотою, проносом, загальною кволістю, можливим підвищенням температури тіла до 39*С, втратою свідомості.

Профілактика харчових отруєнь складається в основному із трьох факторів: захист продуктів від зараження мікроорганізмами, попередження їх розмноження в їжі, знищення мікробів шляхом теплової обробки страв. Всього цього суворо дотримуються наші підприємства при масовому виробництві харчових продуктів. Але чи стане виконання цих вимог обов`язковим для вашої кухні?

Пам`ятайте, що холод затримує розвиток мікробів у продуктах, а тому все куплене, потрібно чим скоріше ставити в холодильник і ні в якому разі не тримати в нагрітій кухні. А продукти, які швидко псуються, то не набирайте їх і не готуйте в теплу пору року про запас, використовуйте їх зразу. Це кондитерські вироби – торти, тістечка, молоко і молокопродукти, холодець, різноманітні салати. Не шкодуйте зайвих хвилин на теплову обробку страв. Смаження і тушіння знищують мікробів. Якщо котлети залишились на другий день, то перед споживанням їх необхідно ще раз просмажити.

А коли все-таки станеться нещасний випадок і хто-небудь із вас отруїться їжею, то знайте, що першу допомогу потрібно надавати до приходу лікаря.

Перша допомога при харчових отруєннях починається з масивного промивання шлунка содовим розчином або чистою водою. Потрібно випити 3-5 склянок приготовленої рідини, після чого обов`язково викличіть блювоту, натиснувши пальцями на корінь язика, робити це потрібно обережно.

Після промивання шлунка потерпілому необхідно дати концентровані сольові проносні (10-15% розчин сірчано-кислого натрію магнезії) або зробити очисну клізму для скорого виведення отрути, яка ще не всмокталася в організм.

Втрату великої кількості рідини, яка викликана блювотою і проносом, потрібно поновити. Для цього хворому потрібно приготувати підсолену воду і дати випити невеликими ковтками. Можна також заварити міцний чай. Ні в якому разі не давати алкогольні напої, тому що алкоголь сприяє більш скорому всмоктуванню отрути в організм. Після цих процедур обов`язково викличте лікаря для надання кваліфікованої лікарської допомоги в інфекційному стаціонарі.

 

Дзера Мар`яна Б.

Зав.терапевтичним відділом КНМП Рогатинська ЦРЛ

Голова РДА

БІЛІНСЬКИЙ ПЕТРО СТЕПАНОВИЧ

Голова Рогатинської районної державної адміністрації


Тел. приймальні:
(03435) 24-300; т/ф 24-780


e-mail:  zagal @rohatyn.if.gov.ua

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ

Портали

Курс валют

 

Місцеві інформаційні веб-

Гарячі новини